Selecteer een pagina

Verzuim en re-integratie

Verzuim en re-integratie

De gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers om arbeidsrisico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen en aan te pakken, heeft in de afgelopen jaren in de wet- en regelgeving steeds meer nadruk gekregen. Het verzuim- en re-integratiebeleid van instellingen is daar een belangrijk onderdeel van.
Met het oog op het verzuim zijn niet alleen maatregelen belangrijk om een snelle terugkeer in het werk te bevorderen. Even belangrijk is een gedegen preventief beleid, waarin behoud en versterking van de inzetbaarheid van medewerkers centraal staat.
De mbo-sector voert actief beleid om het arbeidsverzuim terug te dringen en de re-integratie in het werk versterken.

De periodieke sectorrapportage verzuimcijfers en -gegevens geeft inzicht in belangrijke informatie, zoals het verzuimpercentage, de meldingsfrequentie en het branchegemiddelde.

SOM stimuleert instellingen om zich niet alleen (of vooral) te richten op het verzuim- en re-integratiebeleid, maar om dit beleid te verbreden naar de gezondheid van alle medewerkers: gezondheidsbeleid, met als onderdelen:

  • duurzaamheid;
  • vermindering van het verzuim;
  • verhoging van de productiviteit en het rendement;
  • streven naar betrokken en bevlogen medewerkers;
  • verbetering van het imago.

Lees meer over het SOM-speerpunt gezondheidsbeleid

Lees meer over de thema’s:
Verzuim en re-integratie: beleid
Rolverdeling verzuim- en re-integratiebeleid

Interessante sites