Selecteer een pagina

Beroepspraktijkvorming/stage, zorgplicht en aansprakelijkheid

Toezicht en instructie

Ook gedurende de BPV/stage, wanneer studenten werkervaring opdoen bij externe instanties en bedrijven, kan schade optreden of een ongeval gebeuren. In principe ligt de zorg voor hun veiligheid en gezondheid bij de instanties waar de studenten stagelopen. De instelling heeft echter een vergaande zorgplicht die zorgvuldig moet worden ingevuld.

De stagebiedende organisatie is aansprakelijk en verantwoordelijk voor het doen en laten van de stagiair, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Het bedrijf moet dan ook een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) afgesloten hebben, net als voor de reguliere werknemers en uitzendkrachten. In de meeste gevallen moet de verzekering van de stagebiedende organisatie de zaken afhandelen.

Het is wettelijk niet toegestaan dat een leerbedrijf in een praktijkovereenkomst een bepaling opneemt waarmee het aansprakelijkheid uitsluit. Doet een leerbedrijf dit toch, dan moeten de stagiair en de onderwijsinstelling de praktijkovereenkomst niet tekenen. Het leerbedrijf is aansprakelijk, de stagiair hoeft niet aan te tonen dat het ongeval niet door zijn schuld is gebeurd.

Op onderstaande pagina’s vindt u meer informatie over de deelonderwerpen:

Interessante sites