Selecteer een pagina

Machineveiligheid

Praktijklokalen – Motorvoertuigentechniek

Bij motorvoertuigentechniek is de veiligheid van bijvoorbeeld hefbruggen, bandenmachines, de trekbank en machines voor metaalbewerking belangrijk, net als het veilig en verantwoord gebruiken ervan. In het thema machineveiligheid en arbeidsmiddelen leest u over de algemene veiligheidsaspecten van machineveiligheid. Van de meest voorkomende machines in praktijklokalen vindt u elders in de Arbocatalogus een instructiekaart.

Specifieke aandacht verdienen hef- en hijsgereedschappen en apparatuur jaarlijks laat keuren door een deskundig natuurlijk persoon, rechtspersoon of instelling (bv. een gespecialiseerd bedrijf, een keuringsinstantie of de leverancier). Dit betreft bijvoorbeeld hefbruggen en takels, maar ook bijbehorende hulpmiddelen als kettingen en hijsbanden.
Zie machineveiligheid, thema hijs- en hefgereedschappen.

Normen en wetgeving

Zie hoofdstuk machineveiligheid

De Arbowetgeving eist, dat hefbruggen jaarlijks gekeurd worden, volgens de daarvoor geldende Europese Richtlijnen (NEN-EN 1493), door een officieel erkend keuringsbedrijf. Bovag heeft daarvoor een norm ontwikkeld waarin ook RDW-eisen zijn verwerkt.

Maatregelen

Zie hoofdstuk machineveiligheid

Zorg voor een jaarlijkse keuring van de arbeidsmiddelen in de praktijkruimte voor motorvoertuigentechniek, waarbij minstens de inspectielijsten uit de arbocatalogus voor het personenautobedrijf wordt gevolgd.
Zorg ook voor regelmatig onderhoud volgens de handleiding van de fabrikant.

Interessante sites

Zie hoofdstuk machineveiligheid