Algemene informatie
In het praktijklokaal apotheek is vaak medicatie aanwezig. Voor een deel (onder andere bij opiaten) gaat het om placebo’s. Om eventueel misbruik van medicatie te voorkomen, zijn de volgende uitgangspunten van belang:
- de registratie van aanwezige medicatie is waterdicht;
- het beleid omtrent medicijnen in het praktijklokaal ligt duidelijk vast. Hierin is onder andere aangegeven wie waarvoor verantwoordelijk is.
- er zijn duidelijke afspraken met de plaatselijke apotheek vastgelegd over de omgang met medicatie, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, welk type medicatie wordt verstrekt, houdbaarheid van medicatie, medicatie inleveren, enz.
- de medicatie is opgeslagen in afgesloten kasten;
- in het praktijklokaal zijn geen opiaten aanwezig.
Bereiding van geneesmiddelen
- De bereiding van geneesmiddelen in de apotheek gebeurt met (potentieel) gevaarlijke stoffen. De werknemer die bereidingen uitvoert, kan aan deze stoffen blootgesteld worden en daardoor een gezondheidsrisico lopen.
- Soms worden medicijnen bereid in een LAF- of LDF-kast (Laminair Air Flow resp. Laminair Down Flow), bijvoorbeeld medicijnen die steriel moeten worden behandeld. Het gebruik van de LDF-kast biedt ook bescherming aan de bereider.
- Gaat het om voor de bereider gevaarlijke stoffen en is steriel werken niet vereist, dan kunt u ook een zuurkast gebruiken.