Machineveiligheid

Algemene informatie

In de horeca gaat het om specifieke apparatuur als snijmachines, spoelkeukens, koel- en vriesinstallaties, frituurapparatuur, planeetmengers, en dergelijke. Zie het thema Machineveiligheid voor algemene machineveiligheidsaspecten en normen en wetgeving.

Maatregelen

  • Algemeen: zie thema Machineveiligheid.
  • Speciale aandacht vergt de omgang met snijmachines. Zorg met goede instructie en toezicht:
    • dat bij het aanduwen de beschermkap steeds wordt gebruikt;
    • voor een veilige manier van reinigen: niet met draaiend mes (in nulstand), stekker uit de contactdoos, voorzichtig reinigen;
    • dat jeugdigen (16-17 jaar) alleen onder direct toezicht snijden en niet schoonmaken of slijpen, voor kinderen (14-15 jaar) is dit steeds verboden. Hang een werkinstructie bij de snijmachine.
  • Zorg voor een prik- en snijprotocol en geef medewerkers en studenten regelmatig instructie.
  • Frituurapparatuur moet zijn voorzien van een thermische beveiliging bij 200°C.
    • Het is raadzaam om vloeibaar vet of olie te gebruiken in plaats van vast vet, omdat die koud kunnen worden afgevoerd.
    • Vermijd afvoer in een natte emmer of blik. Dat kan namelijk leiden tot een explosie. Gebruik bij voorkeur een vetleiding naar het vetvat, anders een solide afgesloten emmer.
    • Zorg voor een passend deksel bij de frituur om eventuele brand snel te kunnen afdekken.
  • Hete delen van apparatuur die aangeraakt kunnen worden, zijn voorzien van een waarschuwingssticker.
  • Om brandwonden te voorkomen worden de maatregelen tegen verbranding uit de Arbocatalogus Contractcatering toegepast.
  • Het roermechanisme van machines is afgeschermd.
  • Messen worden minimaal eenmaal per maand geslepen en altijd veilig opgeborgen.

De thema’s van de arbocatalogus

Naar thema Administratieve werkplekken en beeldschermwerk Naar thema Administratieve werkplekken en beeldschermwerk

Administratieve werkplekken en beeldschermwerk

Arbeidsomstandig­heden beleid en organisatie

Bedrijfshulpverlening

Biologische agentia

Geluid

Gevaarlijke stoffen

Inrichtingseisen gebouw

Machineveiligheid en arbeidsmiddelen

Ongevallenregistratie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Praktijklokalen

Sociale veiligheid

Toezicht en instructie

Verzuim en re-integratie

Werkdruk