Selecteer een pagina

Gevaarlijke stoffen

Praktijklokalen – Horeca

In de horeca blijft het werk met gevaarlijke stoffen beperkt tot vaatwasmiddel, schoonmaakmiddelen voor interieur en vloer en ovenreiniger. Om biertapinstallaties of installaties voor andere koolzuurhoudende dranken als cola te kunnen gebruiken, zijn soms gasflessen met koolzuur nodig.

Bij Gevaarlijke stoffen vindt u algemene regels voor de omgang en opslag van gevaarlijke stoffen.

Normen en wetgeving

Zie Gevaarlijke stoffen

Maatregelen

  • Zie hoofdstuk Gevaarlijke stoffen
  • Bij gebruik of opslag van gasflessen met koolzuur: pas de voorschriften toe uit het Veiligheidsinformatieblad Koolzuur van Koninklijke Horeca Nederland. De voornaamste punten zijn:
    • De ruimte waar de koolzuurcilinders staan, voldoet aan één van de volgende eisen: zeer goede ventilatie (met name net boven de vloer); of permanente koolzuurmeting. Dit geldt voor gasflessen boven de 3 kg.
    • Bij gebruik van een fles van 2 kg (bevat 1 kuub koolzuur) hoeft geen detectieapparatuur geplaatst te worden. Een reservefles (buiten de aangesloten fles om) wordt dan wel opgeslagen in een aparte ruimte.
    • Zorg verder voor een goede instructie en zorg dat de koolzuurflessen zijn vastgezet, zodat ze niet kunnen omvallen.
  • In de keuken is (ook met het oog op mogelijke brandwonden) een oogdouche en nooddouche aanwezig.

Interessante sites