Algemene informatie
In de horeca is vaak sprake van fysieke belasting. Voorbeelden hiervan zijn:
- tillen (bijvoorbeeld van kratten, bierfusten);
- dragen (bijvoorbeeld lopen met dienbladen);
- duwen en trekken (bijvoorbeeld bij het rijden met karretjes, rolcontainers);
- ongunstige werkhoudingen (bijvoorbeeld bukken of reiken bij het pakken van materialen, langdurig staan, veel lopen);
- steeds dezelfde bewegingen maken/krachten uitoefenen (bijvoorbeeld maaltijden portioneren, broodjes smeren).
Ook in onderwijsinstellingen kan fysieke belasting zoals in de horeca voorkomen, bijvoorbeeld in de keuken of het restaurant. Een overmatige fysieke belasting kan leiden tot klachten en verzuim. Fysieke overbelasting kan het gevolg zijn van veel of op de verkeerde wijze tillen, dragen, duwen, trekken of langdurig staan. Maar ook langdurig zitten in een gebogen houding of werken met gedraaide rug of nek kan grote gevolgen hebben voor de lichamelijke gezondheid.
Om de mate van fysieke belasting te bepalen, zijn verschillende methodes voorhanden. Een praktische methode is de KIM-tool. Deze methode kunt u niet gebruiken om de mate van fysieke belasting bij ongunstige houding en repeterende werkzaamheden te bepalen. Hiervoor dient het Stoplichtmodel in het Handboek Fysieke Belasting.