Algemene informatie
In een praktijklokaal Handvaardigheid wordt soms gewerkt met gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld bij het solderen, werken met verf, het snijden van blauwschuim en bij houtbewerking. Ook bij keramiek maken kan sprake zijn van gevaarlijke stoffen. Klei bevat namelijk kwartsstof dat vrij kan komen bij bewerkingen, zoals schuren. Glazuurpoeder kan zware metalen bevatten, zoals lood en mangaan.
Bij verf is het belangrijk dat in het praktijklokaal niet wordt gewerkt met verf op basis van organische oplosmiddelen.
Bij het snijden van maquetteschuim/blauwschuim met een gloeidraad komt styreen vrij. Dat is een schadelijk gas dat op korte termijn prikkelend is voor ogen, huid en ademhaling. Het kan hoesten, hoofdpijn, misselijkheid en slaperigheid veroorzaken. Op de lange termijn tast styreen het zenuwstelsel aan, veroorzaakt het stoornissen in spierfuncties en is het mogelijk kankerverwekkend.
Of er daadwerkelijk sprake is van een gevaarlijke stof is bij ingekochte stoffen te zien aan het gevaarsymbool op het etiket van de verpakking. Dat geldt natuurlijk niet voor stoffen die tijdens een bewerkingsproces vrijkomen (zoals houtstof en soldeerdamp). Meer informatie over wetgeving en benodigde maatregelen vindt u bij het algemene thema Gevaarlijke stoffen.