Meelstof
Praktijklokalen – Brood en banket
Door het contact met meelstof en enzymen in de bakkerij kunnen medewerkers een allergie ontwikkelen. De vatbaarheid hiervoor kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook worden opgebouwd tijdens het werk.
Allergene stoffen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, als gevolg van een specifieke reactie waar het immuunsysteem bij betrokken is. Op den duur kunnen deze stoffen astma en huidaandoeningen veroorzaken. Voorbeelden van allergene stoffen zijn:
- enzymen die worden toegevoegd aan broodverbetermiddel;
- bepaalde eiwitten die vrijkomen na het malen van tarwe of andere granen.
Door mensen minder aan meel bloot te stellen, wordt de kans kleiner dat ze een allergie ontwikkelen. Het is dus belangrijk om stof in de omgeving zo veel mogelijk te voorkomen.
Normen en wetgeving
Als onderdeel van de RI&E wordt een inschatting gemaakt van de blootstelling aan meelstof. Het uitgangspunt daarbij is dat de blootstelling binnen de normen blijft als de volgende maatregelen goed in praktijk worden gebracht:
- strooibloem vervangen door alternatieven of stuifarme bloem;
- schoonmaken met water of stofzuiger (geen veger of perslucht);
- verspreiding van meelstof beperken bij het mengen en bij het legen van de zakken meel.
(Zie verder bij maatregelen)
Informatie en tools
Voor overige informatie kijkt u bij Brood en Banket Brood en Banket.
Maatregelen
- Gebruik zo min mogelijk stuifbloem om bijvoorbeeld op werktafels te strooien. Gebruik stuifarme strooibloem die behandeld is met olie. Of andere meelsoorten: griesmeel, aardappelmeel, rijststrooimeel of hydrothermisch behandeld strooimeel (HT-Trennmehl) Zie ook: www.blijmetstofvrij.nl
- Veeg meelstof niet op en gebruik geen perslucht. Kies voor reinigen met water of gebruik een industriële stofzuiger met HEPA-filter (filter voor zeer fijne deeltjes).
- Gebruik bronafzuiging op plaatsen waar veel stof ontstaat.
- Zorg er bij gebruik van (planetaire) mengers voor dat het mengen voorzichtig begint, om verspreiding van meelstof te beperken
- Zorg bij aanschaf van nieuwe (planetaire) mengers dat ze zijn voorzien van een kap die goed afsluit tegen verspreiding van meelstof.
- Geef studenten voorlichting over de risico’s van meelstof en de te nemen maatregelen. Gebruik daarbij eventueel de filmpjes op: www.blijmetstofvrij.nl/preventie
- Zie ook de maatregelen in het Handboek stofbeheersing