Hijs- en hefgereedschappen
Machineveiligheid en arbeidsmiddelen
Momenteel ligt de tekst over dit thema ter toetsing voor bij het Ministerie van SZW. Zodra het thema definitief is goedgekeurd verwijdert SOM deze melding op deze webpagina.
Voor hijs- en hefgereedschappen gelden specifieke eisen aan installatie, onderhoud, belastbaarheid, specifieke deskundigheid en minimale keuringseisen. Die eisen gelden ook voor verschillende soorten hulpmiddelen en werktuigen, zoals: kabels, kettingen, hijsbanden, maar ook kranen, hefbruggen en heftrucks.
Normen en wetgeving
- Hijs- en hefgereedschappen moeten in goede staat zijn, minimaal eenmaal per jaar worden gekeurd en uitsluitend worden bediend door goed geïnstrueerde personen.
- Hijsgereedschap is, op of nabij de bedieningsplaats, voorzien van een goed leesbare aanduiding die de toegelaten bedrijfslast vermeldt.
- De heftruck is veilig door een veiligheidskooi, een gordel of beugel, veilige in- en uitstapmogelijkheid, handrem en goede claxon.
- De heftruck mag geen personen omhoog brengen. Er mogen ook geen personen op de heftruck meerijden, tenzij de truck daarvoor is ingericht.
- Wanneer de heftruck onbemand is, moet u ervoor zorgen dat een onbevoegde de heftruck niet in werking kan stellen. Bijvoorbeeld door de sleutel uit het contactslot te nemen of een veiligheidsschakelaar om te zetten. Of, bij elektrische trucks, door een stroomonderbreker.
- Arbobesluit hoofdstuk 7.18: Arbeidsmiddelen en specifieke werkzaamheden / Aanvullende voorschriften / Hijs- en hefwerktuigen
- Arbobesluit hoofdstuk 7.20: Arbeidsmiddelen en specifieke werkzaamheden / Aanvullende voorschriften / Hijs- en hefgereedschap
Informatie en tools
- Arbo-Informatieblad 17: Hijs- en hefmiddelen
- Arbocatalogus Technische Groothandel: Veilig transporteren